Le gramme Boutique

A modern and masculine design befitting the men’s jewellery brand’s DNA

Project by Agathe Marimbert

The story

The le gramme boutique, located in the heart of the Marais neighbourhood in Paris, is the first standalone store for the modern French jewellery brand. The 28m² setting reflects the tense and masculine universe of its founder, Erwan Le Louër. Working with architect Agathe Marimbert, the design was anchored in the foundations of the brand’s codes: clean lines centred around elementary shapes, each distinguished by their weight. The store’s interior architecture is functional and ergonomic, an intimate reflection of the jewellery it showcases.

The constrained nature of the space led the founder and architect to consider the project as a linear  passage, from a store facade made of brushed stainless steel to a succession of window displays leading to a more spacious and private space at the back of the store. The entire collection is placed on one side, guiding the customer slowly from one section to another. Despite the boutique’s narrowness, the entrance benefits from high ceilings, allowing the architect to install a metallic ceiling – a strong, visual call to passers-by. As a space to welcome clients, the boutique also acts as a creative stage for le gramme’s evolving collections, with tilted display cases, and an arresting piece of artwork: a tinted concrete arm created by artist Arnaud Kalos.

 

As visitors progress through the boutique, the ceiling drops and gives way to another, more intimate atmosphere. This space sets the stage for the brand’s emblematic packaging and its tools including a punching machine and jewellery scale. The cash register sits under the stairs, which has been designed as a small reception area tinted in a bright yellow shade, the brand’s signature colour. Each square metre has been optimised to maximise the circulation within the boutique.

From the reception, the lava stone covered staircase leads to the first floor, reserved for sellers. This area was designed as a continuation of the ground floor with concrete flooring using the materials as the wall in the client space. A corner-angle bench in stainless steel rests against a large wall unit in black tinted MDF. The staff area is tucked behind an integrated door to allow for some privacy from the boutique floor.

The details

Category

Renovation

Location

Paris,

France

Mission

– Pre design
– Schematic design
– Design development
– Construction documents
– Building permit
– Bidding and negotiation with contractors
– Construction administration

Project length

5 months

Surface area

35m²

Budget

400 000€

Explore more projects

Bastille

Budget: Undisclosed
Surface area: 32m²
Paris, France